Værd at vide

Download som PDF

REJSEDOKUMENTER

Du/I vil cirka 4-5 uger inden afrejse modtage et infokit pr. ordre.
Infokittet indeholder typisk praktisk information, gode råd og (medmindre I deltager i en grupperejse) et personligt skræddersyet transportprogram, som er jeres ”brugsanvisning” til at rejse rundt på egen hånd. Det viser hvordan I kommer rundt fra A til B, der er kort over hotellerne I skal bo på samt adresser og togafgange på både engelsk og japansk.
Afhængig af hvilke byer I skal besøge, vil der også være kort og brochurer med forslag til oplevelser og ture.
Alt dette for at sikre, at det er så nemt for jer som muligt. Det hele bliver sendt med posten sammen med jeres øvrige rejsedokumenter.

FLYREJSEN

Baggageregler, komfort og forplejning ombord afhænger af din flybillet. For dine aktuelle regler, læs din rejseplan, eller kontakt dit flyselskab eller Japanspecialisten, hvis du er i tvivl.

Såfremt det omkostningsfrit er muligt på gældende flyselskab, forsøger Japanspecialisten at reservere pladser på forhånd på de oversøiske afgange. Nødudgange samt forreste række, er ofte blokeret og frigives først ved check-in.

De fleste flyselskaber kræver betaling for at forhåndsreservere pladser, og det kan foretages on-line på flyselskabets hjemmeside, efter vi har modtaget slutbetaling, og når flybilletterne er udstedt.

Mange flyselskaber åbner op for online check-in. Starttidspunktet varierer fra 22 til 48 timer inden afrejse afhængig af flyselskab. Ved online check-in kan man selv vælge eller ændre sin siddeplads, forudsat at ønsket plads er ledig.

Luftfartsselskaberne bestræber sig på at placere folk som er på samme rejsebevis, på pladser i nærheden af hinanden. Dette er dog ved fyldte fly ikke altid muligt og vi anbefaler derfor at I tilkøber bestemte pladser på flyselskabets hjemmeside. Der vil normalt også være mulighed for at du ved check-in (herunder også online check-in), kan bede om bestemte siddepladser, uden omkostning. I visse perioder hvor flyene er fyldte, er det dog ikke altid at det er muligt at få jeres ønske opfyldt.

Det er jeres ansvar at holde jer underrettet om evt. ændrede hjemrejsetider ved at kontakte flyselskabet senest 72 timer før hjemrejsen, og at møde rettidigt på de i rejseplanen oplyste steder og tidspunkter for ud- og hjemrejsen. På luftfartsskabernes hjemmeside kan I logge ind med jeres bookingreference og efternavn for at se detaljer og eventueller opdateringer og ændringer. Dette kan også gøres på www.checkmytrip.com men kræver at du registrerer dig først.

Har du selv købt hele eller dele af din flybillet, anbefaler vi dig at tilkøbe en forsikring som dækker forsinket fremmøde som evt. dækker hvis du bliver forsinket med dit ene fly således at du ikke når dit næste fly. Sørg desuden for, at overholde reglerne for transittid mellem dine flyafgange.

MØDETIDER

Generelt skal check-in i lufthavnen være afsluttet som følger:

• Ved rejser i Europa: Senest 90 minutter før flyafgang.
• Ved indenrigsrejser i Japan: Senest 60 minutter før flyafgang.
• Ved oversøiske rejser: Senest 120 minutter før flyafgang.

De præcises regler står oplyst på jeres billetter samt på flyselskabernes hjemmesider.

Der er ofte lange køer, både ved check-in pultene (herunder bagagedrop) og ved efterfølgende pas- og sikkerhedskontrol. Du er personligt ansvarlig for at gøre opmærksom på dig selv i køen til check-in samt pas- og sikkerhedskontrollen, hvis du kan konstatere, at du ikke kan få foretaget check-in rettidigt, og for at møde rettidigt op ved den korrekte gate. I rejseplanen oplyser Japanspecialisten de regler, der er gældende ved udskrivningen af dokumenterne.

SÆRLIGE BEHOV

Har du/I særlige behov, er dårligt gående eller handicappet og/eller rejser med medicinsk udstyr, kørestol el.lign, skal Japanspecialisten gøres opmærksom på dette inden bestilling af rejsen. Det kan i så fald være en stor udfordring at rejse rundt i Japan, og selvom vores hoteller i Japan er godkendt efter lokal standard kan de afvige fra danske krav. Adgang til alle hotellets faciliteter kan ikke garanteres. Husk at gøre os opmærksom på dit handicap, når du bestiller rejsen, så vi kan hjælpe dig bedst muligt med valg af rejse og evt. bestilling af assistance.

FORPLEJNING PÅ REJSEN

Mad og drikke er som udgangspunkt ikke inkluderet i rejsens pris, medmindre andet er angivet i dine rejsedokumenter, herunder bekræftelse og rejseplan. På de fleste byhoteller, har du mulighed for at tilkøbe forplejning mod direkte afregning til hotellet. Anledningen til at vi som udgangspunkt ikke automatisk inkluderer dette, skyldes at der kan være stor variation i udvalget af mad afhængig af stedet. Vi anbefaler derfor, at man enten først tilkøber forplejningen efter at man har set hvordan den ser ud eller, som vi anbefaler i de større byer, at man går en tur i lokalområdet for at prøve nogle af de forskellige caféer og restauranter der måtte være. I mindre byer, hvor der ikke er mange spisemuligheder, samt på mange templer, Ryokans og Minshuku har vi dog ofte booket opholdet med enten morgenmad eller halvpension (morgen og aftensmad). Dette gør sig også gældende de steder hvor vi mener at forplejningen er i sådan er traditionel form, at det er en typisk japansk ting, som vi ønsker vores gæster skal prøve. Vær opmærksom på, at det er faste menuer, som der ofte ikke er mulighed for at tilpasse eller ændre.

MAD, ALLERGIER OG SPECIEL FORPLEJNING

Har du allergi og/eller behov for speciel forplejning kan der hos flyselskaberne forudbestilles specielle måltider. I Vesten spiser flere og flere vegetar, halal, glutenfri og laktosefri mad osv. I Japan er der ikke tradition for at man bestiller speciel tilpasset mad. Derimod vælger man restaurant efter hvilken type mad der serveres. Således er mulighederne for at bestille en menu a) men uden x og til gengæld med y ikke store. I Japan spiser man hvad der bliver serveret, og at bede om soya til sin ris er ikke særligt velset. På visse restauranter er der mulighed for at bestille vegetarmad. Men vær klar over at tjeneren/værten ikke altid forstår hvilken type vegetar du er, og de vil derfor levere deres fortolkning af vegetarmad. Der er dog i de større byer mulighed for at spise på specialrestauranter. Japanerne ser meget alvorligt på madallergi og da de er et utroligt korrekt folkefærd, er det ikke sikkert at de tør at tilberede et måltid mad til en gæst med nøddeallergi, da de ved der er en risiko for spor af nødder i maden.

REJSENDE MED BØRN

Rejser du/I med små børn og/eller babyer gør vi opmærksom på at børn under 2 år som udgangspunkt ikke har ret til siddeplads ombord på fly, tog, bus og transferbusser. Ønskes dette, skal der betales børnebillet. Børn under 6 år kan i de fleste tog/bus/metro i Japan køre gratis såfremt at de sidder på skød af en betalende voksen. Senge eller vugger til børn og babyer er ikke inkluderet i rejsens pris (medmindre andet er anført i bekræftelsen), og skal dermed afregnes direkte med indkvarteringsstedet, såfremt det er muligt at tilkøbe på stedet. Er der ikke betalt for seng til barn, skal der betales seperat for evt. forplejning, medmindre andet er angivet på jeres bekræftelse. Vær opmærksom på, at det kan være en udfordring at rejse rundt i Japan med en barnevogn/klapvogn.

MØDETIDER

Uanset om du er deltager i en grupperejse, en udflugt eller rejser på egen hånd, anbefaler vi altid at være i rigtig god tid inden planmæssig afgang, således at du f.eks. på stationen har tid til at undersøge hvilken perron toget afgår fra, og står klar ved mødested/tidspunkt aftalt med rejselederen. Vær opmærksom på, at der på morgenmadsrestauranterne på hotellerne kan være ventetider. Skal du derfor spise morgenmad inden bussen/toget kører, anbefaler vi dig at du afsætter ekstra tid af til ventetid.

BILLEJE

I Japan er det nødvendigt at hver chauffør medbringer gyldigt dansk og internationale kørekort for at få udleveret bilen. Medbringes dette ikke, kan bilen ikke udleveres og betalt leje refunderes ikke. I forbindelse med bestilling af billeje, bedes du venligst bekræfte at du har minimum 1 års erfaring med at køre bil samt oplyse Japanspecialisten din alder. Engelsk GPS kan bestilles i nogle tilfælde, men kan ikke garanteres alle steder. Der kan kun bestilles en kategori, men en decideret biltype kan aldrig garanteres.

Vær opmærksom på, at der flere steder kan der forekomme vejskatter, og i større byer kan der forekomme parkeringsafgifter. Begge dele afregnes normalt på stedet i kontanter.

I Japan kører man i venstre side af vejen og alkoholkørsel er strengt forbudt og straffes hårdt.

VEJRFORHOLD

Det er altid svært at spå om vejret på de forskellige destinationer, og der er mange forskellige vejrtjenester og vejrapps.
Vi kan dog henvise til den seriøse World Meteorological Organization, der baserer deres statistikker på mere end 30 års målinger, og dermed kan du få en indikation. Vi tager naturligvis forbehold for at vejret under din rejse kan afvige fra det, som ifølge statistikkerne er gennemsnittet.
For statistik over vejret i japanske byer klik hér.
For statistik over vejret koreanske byer klik hér.

BESKRIVELSER OG BILLEDER

I vort materiale på japanspecialisten.dk samt på flyers i brochurer, kommer vi med forskellige forslag til rundrejser på egen hånd. Beskrivelser, og billeder er blot eksempler på hvad man som turist, afhængig af årstid, har mulighed for at opleve de forskellige områder. Vi tager dog forbehold for at enkelte steder kan være lukkede.

INDKVARTERING

Japanspecialisten tilbyder i de fleste byer to slags indkvarteringskategorier: Basis og Superior. I de større byer vil der også være muligt at vælge den meget dyre Deluxe kategori. Udover at Superior standarden er lidt højere end Basis, vil værelserne og dobbeltsenge typisk også være lidt større. På flere steder kan man vælge enten japansk eller vestligt værelse.

Generelt er værelserne i Japan en del mindre end værelser i Danmark, hvilket skyldes den dyre kvadratmeterpris. På byhotellerne er det ikke unormalt at værelset ikke har nogen udsigt, da der bygges meget tæt og det er heller ikke unormalt at vinduerne ikke kan åbnes af hensyn til sikkerheden. Til gengæld er individuel eller central aircondition meget udbredt i de større byer. Størrelsen på sengene er typisk også mindre end i Danmark. Således er en dobbeltseng på et japansk basishotel mellem 120-140 cm i bredden. På superior mellem 130-180 cm.

Hoteller der tilbyder swimmingpool, fitnesscenter, tagterrasse, minibar, massagestole, lounges og andet, er brugen af dette normalt ikke inkluderet og kræver direkte betaling til hotellet. Brug af disse faciliteter kan også være årstidsbestemt og der kan være krav om alder. Da hotellerne ikke informerer Japanspecialisten om disse tillæg, regler og tider, har vi desværre ikke mulighed for at informere vores gæster i forvejen.

Beskrivelser af samt links til hoteller, udflugter og oplevelser som er udbudt.
I de tilfælde hvor Japanspecialisten har mulighed for at henvise til hotellets eller vores samarbejdspartneres hjemmeside vil vi naturligvis være behjælpelig med dette. Vi tager dog forbehold for at billeder og informationer på disse sider ikke er opdaterede, samt at visse billeder kan være forskønnede og taget med vidvinkel.

De 8 mest udbredte typer indkvarteringssteder er:
Hotel – Ryokan – Minshuku – Tempel /Shukubu – Love Hotel – Kapsel Hotel – Pension – Homestay

RYGNING

I Japan er det stadigvæk tilladt at ryge på nogle hoteller. Vi vil som udgangspunkt forsøge at booke ikke-rygerværelser, men dette er ikke noget som vores leverandører kan garantere, da et ikke-rygerværelse kan have været beboet af en ryger kort forinden man checker ind. Hotellet vil efterfølgende lugtsanere værelset, så det ikke lugter så meget af røg. Dog er Japan ved at indføre en strengere ikke-ryger politik og flere og flere hoteller bliver hvert år lavet om til røgfri hoteller. De fleste Ryokans og samtlige templer er dog allerede totalt røgfri. Det samme gør sig gældende på mange barer og restauranter.

CHECK-IN/CHECK-UD

Det er meget normalt i Japan at man først kan checke ind efter kl. 15, og at man checker ud omkring kl. 10. Flere steder vil der, hvis pladsen tillader det, være mulighed for at stille sin bagage indtil man kan få sit værelse. Normalt skal man ved ind-checkning udfylde en formular samtidig med at receptionisten tager en kopi af dit pas.

Hvis du skal bo på et Ryokan eller Minshuku, er det en rigtig god idé at du ikke dukker op senere end klokken 17 af hensyn til aftensmaden, som ofte er inkluderet. Læs lidt om hvad du kan forvente af en ryokan lige hér: http://www.jnto.go.jp/eng/indepth/cultural/experience/cc.html

ONSEN/ VARME KILDER

Japan er berømt for deres varme kilder, og findes specielt på landets på mange ryokans. Der er helt specielle ritualer for hvordan man bader i disse traditionelle bade. Se en engelsk beskrivelse og instruktion lige hér: http://www.jnto.go.jp/eng/indepth/cultural/experience/cl.html

TATOVERINGER

Tatoveringer i Japan er ikke velsete, og det anbefales på det kraftigste at synlige tatoveringer dækkes til. I Japan kan man købe specielle plastre til netop dette formål. Ved/i de fleste offentlige bade, strande og poolområder vil du blive afvist, hvis du har synlige tatoveringer.

REGLER & LOVGIVNING

Japan er et af de mest sikre lande at rejse rundt i. Landet har et af verdens laveste niveauer af kriminalitet og der er utallige historier om glemte og tabte tegnebøger og tasker, hvor finderen gør sig stor umage med at finde ejeren. Når det er sagt, så finder lommetyverier en sjælden gang sted, og det er derfor altid en god idé at holde sin taske lukket og sin tegnebog og pas gemt i f.eks. en bæltetaske eller i en aflukket inderlomme.

I Japan er der nultolerance når det kommer til at være i besiddelse af /og eller påvirket af stoffer, samt hvis man har alkohol i blodet ved bilkørsel. Bryder man loven er straffen hård. Våben, herunder lommeknive, er også forbudt så snart bladet er over 5 cm. Selvom man mener at bladet er under denne grænse, fraråder vi at være i besiddelse af dette, da man risikerer at skulle redegøre hvorfor man overhovedet bærer en kniv.

Det er også strengt forbudt at være i besiddelse af nogen former for pornografi. Også selvom man i Danmark måske ikke ville kategorisere det for dette. Generelt går japanerne meget op i at lovgivning samt regler overholdes til punkt og prikke, og overalt i Japan vil I opleve et utal af forskellige og nogle gange pudsige forbud og påbudstavler. F.eks. er det på de fleste stationer forbudt at benytte selfiestang og generelt i offentlige rum, som f.eks. på gaden, hverken spiser, spytter, drikker eller ryger man.

TRANSPORT AF BAGGAGE

Skal du rejse rundt på mange forskellige togstrækninger, kan det være en god ide at sende baggagen i forvejen.
Mere info om det når du modtager dine rejsedokumenter.

SIKKERHED

Som nævnt er Japan et meget sikkert land at rejse rundt i, men naturens kræfter kan være lunefulde, og Japan er særligt udsat i forhold til naturkatastrofer såsom: Jordskælv, tsunami flodbølger og tyfoner.

Der findes flere gode apps som blandt andet advare om eventuelle naturkatastrofer.
F. eks.: Safety tips og UM Rejseklar som du kan læse mere om og hente, ved at klikke på dem.
Ved udenlandsrejser anbefaler vi, at du henter det danske Udenrigsministeriums app UM Rejseklar og registrerer dig på ”Danskerlisten” med mulighed for vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig, hvis der opstår en alvorlig krise i det land, hvor du er. Det kan være større naturkatastrofer, politiske uroligheder eller terrorangreb.
Denne App findes både til iPhone og til Android.

På de fleste hoteller er der en lommelygte samt oversigt over nærmeste nødudgange, flugtveje og samlingssteder.
Uanset hvor man befinder sig anbefaler vi altid, at man ved ankomst til et nyt sted gør sig bekendt med dette.

Herunder giver vi en kort generel information samt generelle forholdsregler du kan tage:

Jordskælv: En femtedel af verdens jordskælv, der måler over 6 på Richterskalaen forekommer i Japan, og primært i Kanto-regionen dvs. området hvor Tokyo ligger. Det skyldes 4-5 kontinentalpladers sammenstød i netop dette område. Størstedelen af de jordskælv der finder sted i Japan, varer under 1 minut og styrken varierer og hænger sammen med den destruktion jordskælvet påfører sine omgivelser. Hvis et jordskælv forudsiges, bliver en melding bragt på engelsk i TV og på radio. Da jordskælvene ikke altid kan forudsiges i styrke, anbefaler man at alle der befinder sig i Japan, har basalt kendskab til, hvordan man skal agere i fald et jordskælv finder sted under opholdet i Japan.

Her får du de basale regler:
1. Søg dækning under et stabilt bord, i en døråbning eller op ad en bærende mur
2. Hvis muligt, sørg for at døre i lokalet er åbne (for at sikre mod indespærring)
3. Tag trappen fremfor elevatoren
4. Søg en åben plads
5. I offentlig transport – bevar roen og følg instruktionerne over højttaleren.

Tyfoner: Ligesom med jordskælv forekommer også tyfoner relativt hyppigt i Japan. Tyfon-sæsonen ligger mellem juni og november og der er gennemsnitligt 10 tyfoner i Japan årligt. Styrken af tyfonerne varierer, men kan være meget stærke. Derfor anbefales det via TV og radio, at man holder sig indendøre, hvis der er en tyfon.

Jordskred: Fra maj til august regner det meget i Japan og den store mængde nedbør kan naturligvis have indflydelse på naturen. Derfor frarådes det at opsøge bjergregionerne i perioder, hvor nedbøren er usædvanligt kraftig. Jorden kan blive ustabil og mudret, så det kan være farligt at vandre i bjergene i denne periode. Vi anbefaler derfor at du den pågældende dag dobbeltchecker de aktuelle forhold med din lokalguide på stedet.

Vulkanudbrud: Da Japan har mange aktive vulkaner, er der risiko for udbrud. Dog kan mange udbrud forudsiges og varsles, så mennesker i risiko-området kan søge sikkerhed et andet sted i Japan.

Ovenstående eksempler kan af gode grunde være medvirkende til færge, fly og togaflysninger.
I ekstreme tilfælde hvor rederiet, fly, tog og busselskabet ikke har mulighed for at ombooke, kan Japanspecialisten kontaktes udenfor almindelig åbningstid på vores nødtelefon.