Generelt om Japan

Trods sit ringe areal, byder Japan på en umættelig variation af indtryk. Fra storbyernes neonbelyste facader til gamle landsbyer med stråtækte gårde. Al stress fra dagligdagens enorme kontorlandskaber glemmes, når der bades i de mineralholdige varme kilder i skyggen af bambusløv og måneskin. Mange farvestrålende kimonoer er forsigtigt pakket ned i garderoberne og venter på at blive taget ud til specielle lejligheder, hvor de bæres med stolthed. Lysten og sindet pirres af den skønhed og æstetik som man finder overalt. Den, som prøver Japans kulinariske rigdomme, vil til stadighed undres over den snilde, hvormed man har forvandlet den grimmeste fisk og kedeligste grøntsag til et sublimt kunstværk hvis smag længe vil huskes.

Præcision og diskretion, en æressag

Alt er diskret, alt er detaljeret, alt er rent. Præcision og nøjagtighed er Japans største dyder, dernæst kommer minimalisme. Pladsen er så trang, at mindste millimeter bliver udnyttet. Alt minimeres for dels at passe ind i de overfyldte hjem og dels for at kunne medbringes i dagligdagen, hvis man har et øjeblik uden underholdning.

Det modsatte land

Japan er det modsatte land: bøgerne læses bagfra, og man cykler på fortorvet. Man holder aldrig op med at undre sig over det smilende butikspersonale, de bukkende håndværkere, vejvisende betjente og gavmilde koner på markedspladserne. Det er som om deres job ikke er det at sælge tøj, bygge huse, stoppe lovovertrædere eller lignende, men er at være til for andre. Japanere er et folk, der tænker på andre. De er næsten kun opmærksomme på, om kunden er tilfreds eller ej.

Landet hvor fremtid og fortid trives

At rejse i Japan er at rejse i fremtiden, men samtidigt er et besøg i Japan en odyssé over det forgangne. Den oprindelige japanske kultur er måske på grænsen til at forsvinde, men stadigvæk formes mennesket af et rustikt og uforfalsket ideal for at opretholde de gamle traditioner. Ingen rejser hjem fra Japan uden en kuffert fyldt med indtryk.