Japanske helligdage i 2020

Oversigt over japanske højtider og helligdage

I 2020 er der nogle ændringer i de japanske helligdage. Fra 2020 bliver 23. februar en helligdag, da dette er den nye kejsers fødselsdag. Sportens Dag, der normalt falder i oktober, kommer i 2020 til at ligge den 24. juli i forbindelse med starten på De Olympiske Lege i Tokyo.

Japanerne holder ikke lange ferier. Dog har de højtider og helligdage, hvor der til gengæld er rigtig meget rejseaktivitet, og som det er bedst at undgå at rejse i. Helligdage er markeret med fed skrift, og den såkaldte “Golden Week”, der er allertravlest, er markeret med gult. Bemærk, at selvom Japan har en del helligdage, har de en meget løs lukkelov. Man kan næsten altid finde butikker og restauranter, der er åbne, måske lige bortset fra 1. januar. Officielle steder som banker og posthuse observerer dog helligdagene. I kan læse mere om hvad japanerne fejrer her: Japanske helligdage og højtider

Helligdage 2020

Januar

1onsdagNytårsdag (gantan). Nytår er den vigtigste højtid i Japan. Kun 1. januar er officiel helligdag, men hele nytårsperioden (oshogatsu) varer til omkring den 3. og mange forretninger åbner først igen den 4. eller 5.
2-3torsdag-fredagOfficielle helligdage for banker, postkontorer og offentlige institutioner. Bemærk, at de mange hæveautomater, der er knyttede til postkontoret, også er lukkede disse dage.
13mandagMyndighedsdag (seijin no hi). Alle, der fylder 20 i år, bliver fejret på denne helligdag.

Februar

3mandagFørste forårsdag (setsubun). Ifølge den traditionelle kalender er dette forårets første dag. Det fejres ved at kaste bønner for at fordrive djævelen. Det er dog ikke en helligdag.
11tirsdagNational Grundlæggelsesdag (kenkoku kinen no hi). Denne dag fejrer den dag, Japan ifølge mytologien blev grundlagt af den første kejser, Jimmu, den 11. februar 660 f.v.t.
23søndagKejserens fødselsdag (tenno tanjobi). Japans nuværende kejser Naruhito er født 23. februar 1960, og dagen er derfor national hellidag.
24mandagHelligdag (kyujitsu). Eftersom Kejserens fødselsdag falder på en søndag, er dagen efter en helligdag.

Marts

3tirsdagPigernes Dag, også kaldet Dukkefestival (hina matsuri). I tiden op til Pigernes Dag ser man mange smukke dekorationer med fine porcelænsdukker. Ikke en officiel helligdag.
20fredagForårsjævndøgn (shunbun no hi). Dagen, hvor nat og dag er samme længde og den officielle start på foråret. Der er tradition for at besøge sine forfædres grav på denne dag.

April

I slutningen af april måned ligger Golden Week, som er en række af sammenhængende helligdage, hvor japanerne selv rejser meget rundt i landet. Der er derfor tryk på transportsystemet, og hotelpriserne er høje i perioden.

29onsdagShowa Dag (Showa no hi). Afdøde Kejser Hirohitos fødselsdag. Officielt er denne helligdag tilegnet refleksion over de mange forandringer, Japan gennemgik under Showa-kejserens dømme (1926-1989) – fra enorme krigstab til økonomisk storvækst.

Maj

3søndagGrundlovsdag (kenpo kinenbi). Denne dag markerer den japanske grundlov, som blev etableret – af den amerikanske besættelsesmagt – i 1948.
4mandagDet grønnes Dag (midori no hi). En helligdag tilegnet naturens skønhed og kraft. Mange japanere tager på udflugt i det grønne denne dag.
5tirsdagBørnenes Dag (Drengenes Dag) (kodomo no hi). Traditionelt set har man denne dag fejret drengebørn, men dagen er i dag tilegnet alle børn. Er man i Japan på dette tidspunkt, vil man se smukke vimpler formet som fisk blafre i vinden. De forestiller karpen, som symboliserer energi og gåpåmod – egenskaber, forældre ønsker at se i deres egne børn.
6onsdagHelligdag (kyujitsu). Eftersom Grundlovsdag falder på en søndag, er denne onsdag også en helligdag.

Juni

Ingen helligdage.

Juli

7 tirsdagTanabata (Stjernefestival). Traditionel højtidelighed baseret på en populær legende om stjernerne Altair og Vega. Ikke en helligdag.
13-15mandag-onsdagObon (De dødes festival). Ikke officielle helligdage, men mange kontorer holder lukket (observeres i Tokyo i juli, resten af landet i august).
23torsdagHavets Dag (umi no hi). Helligdag tilegnet taksigelse til havet og dets gaver. Mange japanere tager til stranden denne dag. Denne helligdag er flyttet til en uge senere i anledning af åbningsceremonien for de olympiske lege i Tokyo.
24fredagSport Dag (taiiku no hi). Helligdag med fokus på sport. Denne helligdag er flyttet fra oktober til juli i anledning af åbningsceremonien for de olympiske lege i Tokyo.

August

10mandagBjergets Dag (yama no hi). Relativt ny helligdag tilegnet Japans mange bjerge. Det er populært at tage på bjergvandring denne dag.
13-15torsdag-lørdagObon (De dødes festival). Ikke officielle helligdage, men mange kontorer holder lukket. Desuden hektisk rejseaktivitet med Shinkansen osv., da man traditionelt observerer dagene hjemme med familien (observeres i Tokyo i juli, resten af landet i august).

September

21mandagRespekt for de Ældre Dag (keiro no hi). På denne dag fejres dem, der har levet et lang liv. Ældre udgør en stor del af Japans befolkning, og det er vigtigt at vise dem respekt.
22tirsdagEfterårsjævndøgn (shuubun no hi). En af kun to dage om året, hvor dag og nat er lige lange. Der er tradition for at besøge sine forfædres grav på denne dag.

Oktober

Ingen helligdage.

November

3tirsdagKulturens Dag (bunka no hi).Mange museer og gallerier har gratis adgang denne dag, som er tilegnet kulturelle og akademiske beskæftigelser.
15søndagShichi-go-san (7-5-3 Festival). en traditionel festival, hvor man fejrer børn, der fylder 3, 5 og 7 år. Ikke officiel helligdag.
23mandagTaksigelsesdag for Arbejde (kinro kansha no hi). Denne helligdag er tilegnet til at give udtryk for taknemmelighed til det arbejdende folk.

December

24torsdagJuleaften. Man fejrer ikke jul som vi kender det i Japan, men mange fejrer juleaften ved at spise en særlig “Christmas cake””, Kentucky Fried Chicken eller gå på romantisk date.
31torsdagNytårsaften (omisoka). Kun helligdag for ansatte i banker og offentlige institutioner, men mange kontorer holder også lukket denne dag.